Logo van "Veï Lou Quéri"

"VEI LOU QUERI" in de Creuse -Limousin
Chambres en Table d'Hôtes
Wij verzorgen graag uw vakantie in Moutier-Malcard. 

Ons adres en zo
Onze tarieven
Reserveren

Home> Moutier-Malcard

er zijn veel reeën rond Moutier-Malcard

luchtfoto met dank aan Benoît Auger

prachtige trekpaarden

wandelmogelijkheden te over

herfstkleuren in de tuin

welkom in Moutier-Malcard

 

De gemeente Moutier-Malcard (375 m) heeft zo'n 500 inwoners verdeeld over wel 42 gehuchtjes. Het ligt in het noorden van de Creuse in zo'n typisch coulisselandschap. Ons huis staat aan de rand van het hoofddorp (le Bourg). Wij noemen het altijd gekscherend 'het centrum'. De oude dorpsbewoners hebben het zelfs nog over de boven bourg, hetgeen impliceert dat er ook nog een beneden bourg is. Dat lijkt ver weg, maar is alleen maar om de hoek van de straat.

Geschiedenis :
Moutier komt van 'monasterium', later 'mostier', dat kloostergemeenschap betekende. In de middeleeuwen duidde het woord op een college- of parochiekerk. Malcard komt van de toenmalige heer van het klooster, Wilhelmus Malachara, die leefde eind 12e, begin 13e eeuw. In de 14e eeuw werd het dorp Monasteria Malecare genoemd, in 1571 Moustier Mallecare. In het dorp is nog de voormalige kloostergracht te herkennen. Onder het dorp schijnt nog een heel gangenstelsel te zijn.

Oud- en nieuwigheden:
Het kerkje
St. Martin de Tours dateert zoals gezegd uit de 12e eeuw. Het is waarschijnlijk gebouwd op de plek van het voormalige klooster. Binnen bevinden zich prachtige houten beelden uit de 15e en 17e eeuw. De toren dateert uit de 15e eeuw. Voor de ingang is een teken van de tempeliers ingemetseld.
In het bos van Bois Lamy, 3 km van het dorp, staat nog een toren, uit de 13
e eeuw, als enig overblijfsel van een vesting uit het feodale tijdperk. Een van de zetels van de Turkse prins Zizim, zoon van de sultan van het Ottomaanse keizerrijk Méhemet II, die er maagden uit de streek gevangen hield (of was het juist andersom...?). De toren is in de vorige eeuw gerestaureerd, daarna in rap tempo vervallen door toedoen van weer, wind en steenmarters, maar in 2016 opnieuw gerestaureerd en helaas niet meer toegankelijk voor het publiek. .
Neemt u ook eens een kijkje op het bijzondere oude kerkhof in het dorp.

Het Moutier-Malcard van nu heeft een gemeentehuis, een winkel en de bar/tabac/postloket van Fabrice en Veronique waar je ook een hapje kunt eten, een laadpaal voor electrische auto's, glasvezel én een bloeiend verenigingsleven. Elk jaar worden er verschillende evenementen georganiseerd; door een twaalftal verenigingen, door de ene helft van de bevolking voor de andere, zo lijkt het, maar er komt veel Creusens publiek op af.

Te voet, te fiets of gemotoriseerd? Let u onderweg dan ook eens op de vele granieten, houten en ijzeren wegkruizen.

Meer weten over onze gemeente? Bezoek dan de gemeentelijke website.

 

adembenemend avondrood

uitzicht op het gehucht Le Geai

een goed glas bij Fabrice

vleeskoeien van het ras Charolais

een van de vele wegkruizen

de fanfare

een van de drie praalwagens

1 mei feest van oude ambachten en machines

Creusense klederdracht

onze eigen volksdansgroep

Home  < Moutier-Malcard

 

Webmaster"Veï Lou Quéri" Chambres et Table d'hôtes en Creuse: Corrie de Hoog -Tous droits réservés © 2007 - Contact: corrieron@wanadoo.fr