Logo van "Veï Lou Quéri"

"VEI LOU QUERI" in de Creuse -Limousin
Chambres en Table d'Hôtes
Wij verzorgen graag uw vakantie in Moutier-Malcard. 

Ons adres en zo
Onze tarieven
Reserveren

Home > Bezienswaardigheden


Zoals gezegd, staat de Creuse vooral voor ongerepte natuur. Verscheidenheid in landschappen, bijzonder licht, prachtige doorkijkjes, kabbelend water.

Maar u kunt ook allerlei dingen bezichtigen. Stadjes, kastelen, opmerkelijke abdijen en kerken en ander religieus en historisch erfgoed.
Musea, tuinen, galeries, parken en bijzondere natuurverschijnselen.

Op deze pagina geven wij u een overzicht. Meer informatie is bij ons beschikbaar of u kunt er uitgebreider over lezen op de Franse versie van deze site.

Meren
De Creuse is ook het land van meren, zoals “Le Pays des 3 Lacs”, ontstaan door in 1982 gebouwde stuwdammen in het riviertje de Creuse.
Met alle watersportmogelijkheden, maar ook met leuke stadjes waar schilders hun inspiratie vonden en vinden.
Groter en verder weg zijn het Lac de Vassivière en het
Lac de Chambon. Vanaf Crozant kan je daar een rondvaart naar toe maken.

Tuinen
In onze omgeving is een verscheidenheid aan tuinen te bezichtigen, waaronder de Jardin de Sauveterre in ons dorp.
We noemen u verder Les Jardins Artistiques de Drulon, Les Jardins Au Prieuré Notre-Dame d'Orsan, Le Parc naturel des Parelles en L'Arboretum de la Sédelle.

Kerken en abdijen
Vrijwel elk dorp, waaronder het onze, heeft z'n eigen eeuwenoude kerkje.
De abdij van Prébenoît vertelt z'n eigen verhaal over de kerkelijke historie.

Stadjes
La Châtre en Argenton sur Creuse zijn leuke en gezelige stadjes om te bezoeken, evenals Bourganeuf, Boussac en Aubusson. De beroemde gobelin tapijten komen hier vandaan en zijn in 2009 uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed.
 

 Paarden in alle vrijheid

 Bloeiende brem boven de Creuse 

 De Jupille rots in Bourg d'Hem

Het meer van Bourg d'Hem in de herfst 

 Het strand van Jouillat

De Fileuses rotsen in Crozant 

Het kasteel van Gargilesse

Het kerkje van Gargilesse

Het kunstenaarsdorpje Gargilesse

Het riviertje de Gargilesse

Gargilesse geschilderd door Osterlind

Coulissenlandschap in de Creuse

Kastelen
Ook kastelen zijn er in overvloed. We noemen u de kastelen van Villemonteix, Sarzay, Culan en Boussac, omdat ze alle vier door particulieren in ere zijn hersteld. Maar ook het Domaine de George Sand, het Château d'Ars en de ruïnes van Crozant en Ste. Sévère zijn indrukwekkend, ook door hun vergezichten op het omringende landschap.

Uitzichten
En wat dacht u als het daarover gaat van Toulx-Sainte-Croix, op 655 m, waar u bij helder weer kunt uitijken over 7 departementen en u o.a. de Puy de Dôme kunt zien liggen. Daar vlak in de buurt liggen “les Pierres Jaumatres”, een zeer bijzonder natuurverschijnsel, waar onze hunnebedden niets bij zijn.

Musea
Grote en kleine musea. Over George Sand, over wandtapijten, kunst en archeologie, de agrarische geschiedenis, enz. Over de cineast Jaques Tati die in 1947 de beroemde film "Jour de Fête" opnam in het vlakbij gelegen dorpje Sainte Sévère sur Indre, met de hele bevolking als acteurs. Het museum van kunst en archeologie in Guéret en het agrarisch museum Maison des traditions in Chassignolles zijn reuze interessant. Maar ook het in ere herstelde dakpannenfabriekje 'les Tuileries de Pouligny' in Cheniers en het beeldendorpje Masgot horen in dit rijtje thuis.

Een heel bijzondere plaats neemt Oradour in. Verder weg, maar zeer indrukwekkend. Op 10 juni 1944 werd de gehele bevolking van dit dorpje door de Duitsers zomaar uitgemoord. De mannen op straat doodgeschoten, de vrouwen en kinderen in de kerk verbrand. Tevergeefs hebben de bezetters geprobeerd het hele dorp te vernietigen. Ter herinnering aan dit verschrikkelijke drama is het dorp gelaten in de staat waarin het toen is aangetroffen. Erbij is een herdenkingscentrum ingericht. Qu'il n'y aura jamais plus une guerre ! Opdat er nooit meer oorlog zal zijn !
 

Home < Bezienswaardigheden

Webmaster"Veï Lou Quéri" Chambres et Table d'hôtes en Creuse: Corrie de Hoog -Tous droits réservés © 2007 - Contact: corrieron@wanadoo.fr